טיפים

ביקור ברומניה שונה מביקורים בארצות אחרות באירופה :
אם אינך דובר רומנית תתקל בקשיי שפה וגם הנהיגה בכבישים אינה פשוטה - ניתן כמובן להתגבר על זה באם משתמשים
בשרות שלי !

בביקור ברומניה ישנה הרגשה של ביקור בארץ פחות מפותחת שגלגלי הקדמה המודרנית לא הגיעו אליה. לצד כפרים ועיירות המתנהלים כמו לפני 100 שנה, קיימות ערים שמתקדמות בצעדי ענק. בכפרים תראו את האיכרים נוסעים על עגלות עץ הרתומות לסוס. את התבואה עדיין קוצרים במגל (למעט כמה מקומות עם קומביין-לעשירים).

חלק קטן מהבתים הקטנים אומנם מחוברים לחשמל אך לא מחוברים לרשת המים והביוב
( את הצרכים עושים בבוטקה שבחצר ואת המים שואבים מהבאר שבחצר ). הדבר שונה לגמרי באתרי התיירות ובערים הגדולות , שם לרוב הבתים מחוברים לרשת המים והביוב.
בערים המתויירות יותר יקר מבכפרים ומהערים הקטנות , אבל, עדיין זול לעומת אירופה.

חשוב :
ברומניה בקיץ , עד השעה 21:30 יש אור מלא !
בנחיתה ברומניה , ביציאה מהשדה יש מספר דלפקים להחלפת כסף. שערי החליפין שם נמוכים ולכן כדאי לבצע
את ההחלפה בהמשך הדרך בהגעה לערים .
MOLDAVITA   MONASTRY
טיפים כלליים <<
מתכוני קבבים רומניים (ROMANIAN MICI )<<

קישורים חשובים
אתר לבדיקת מזג האויר בערי רומניה <<
אתר התיירות של רומניה <<


טיפים כלליים :

שפה
: ברומניה מדברים רומנית – זאת שפה שהתפתחה מהשפה הלטינית. ( שלום זה Salut )

מטבע
: המטבע הרומני נקרא - Leu (ברבים: ליי). הלאו מורכב מ-100 באני - מבוטא: bahnee .
כדאי מאוד להחליף כסף בבנקים או במקומות מוסמכים ולא במלונות או אצל חלפנים המציעים הצעות מפתות ברחוב.
סימנו של הלאו החדש: RON. רון הוא קוד המטבע הבינלאומי של רומניה. המטבע אמור להפוך ליורו בעוד כמה שנים (ב- 1.1.2014) אבל בשטח היורו כבר חזק ובהרבה מקומות אפשר להשתמש בו חופשי.

עיר הבירה: בוקרשט Bucharest . ויזה למדינה : אין צורך בויזה לבעלי דרכון ישראלי .
קידומת חיוג בינלאומית: 40+ חשמל: 220 וולט, כמו בארץ. שעון: אין הפרשי שעות.
דת: 87% אורתודוכסים, 5% קתוליים, 5% פרוטסטנטים והשאר בני דתות אחרות.

המשטר
: רפובליקה

מזג האוויר
: מזג האוויר ברומניה מתחלק לפי ארבע עונות שנה מסודרות ונבדלות וכדאי לתכנן את הטיול בהתאם למזג האוויר הצפוי. למרות שרומניה מתאימה לביקור בכל עונות השנה, מאי-יוני הינם חודשים בעלי מזג אוויר כללי נעים ומתון יותר שהם כמובן פופלארים ביותר לטיולים, כמו גם ספטמבר- אוקטובר במהלכם מופיעה שלכת סתווית מרהיבה. הקיץ יכול להיות מאוד חם בעיקר בדרום !

1. שני אתרים לדוגמא למחירי פנסיונים:
www.ruraltourism.ro או www.antrec.ro

2. אל תשאירו את מפתחות חדר המלון והמכונית ללא השגחה אפילו לשנייה, לא על השולחן בחדר האוכל ולא בלובי.

3. אם אתם נמצאים עם רכב שכור ומישהו מסמן לכם על תקר, או לרדת לשוליים הימנעו מלעשות זאת במקום מבודד, יתכן ומדובר בשודדי דרכים.

4. לא להחמיץ את העוגה קורטוש - קולר- בצק מלופף דק על גליל, מפזרים עליו סוכר ושמים על הגריל - מתקבל גליל גדול וריק מבפנים, טעים במיוחד כשזה חם (יש בטעמי ציפוי שונים)

5. תופעה שמוזהרים מפניה לא פעם ברומניה - נוכלים מתחפשים לשוטרים ומבקשים את הדרכונים ונעלמים אתם. המדריך הציע לנו לצלם את הדרכונים ולהחזיק אצלנו את הצילום ואת הדרכונים וכרטיסי הטיסה לאכסן בכספת בקבלה. פגשנו קבוצה של ישראלים ששדדו אותם בברשוב במדרחוב, חתכו להם את התיק בסכין ונעלמו. על יד מלון סיניה פגשנו שני ישראלים שסיפרו לי שניגשו אליהם שני שוטרים ובקשו דרכונים. הם מסרו את הדרכונים. אחר-כך ביקשו לראות את הכסף שיש להם כדי לבדוק אם הוא לא מזויף, וברחו עם הדרכונים ועם הכסף.

6. שדה התעופה הבינלאומי של רומניה נקרא אוטופני (Otopeni), והוא ממוקם במרחק של כ-12 מייל מלב העיר.
יש מספר דרכים להגיע משדה התעופה לעיר עצמה והן :
• אוטובוס מספר 783 היוצא כל חצי שעה מהטרמינל בו נוחתים , את הכרטיס קונים מהנהג.
• מיניבוס (Shuttle) בו הכרטיס יקר מעט יותר.
• מונית.
• לימוזינה
• נהג לטיול – נלו הדובר עיברית

7. לפני הטיול - כדאי לצלם את כל המסמכים הרשמיים שיוצאים אתכם לטיול: דרכונים, רשיונות נהיגה, שוברים של המלון
וכרטיסי טיסה.
כדאי להכין רשימה של כל המספרים החשובים, זה לא תופס הרבה מקום, ועלול להתגלות כאחד הדברים היותר שווים שלקחתם אתכם, ברשימה כיתבו: מספרי טלפון, מספר הדרכון, מספרי הטלפון של חברות כרטיסי האשראי, רשיון הנהיגה, פוליסת הביטוח. בקיצור, כול אותם מספרים שתמיד שוכחים ברגע שצריך.
מומלץ מאד לעשות ביטוח רפואי; ביטוח רפואי ומטען עולה בערך 2 $ ליום, לא כדאי לחסוך דווקא בסעיף הזה. אם, חלילה, תזדקקו לשירותי הביטוח, הוא עלול להתגלות כדבר הטוב ביותר שלקחתם איתכם.

8. רומניה משתנה במהירות. טיפים רבים כבר עבר זמנם. דרכים שהיו משובשות לפני יומיים עקב השטפונות, היום כבר מתוקנות יש קפה , נייר טואלט סביר, יתושים יש פחות מאצלנו, אפילו הכלבים הרומניים פחות תוקפנים מכלבים ישראלים ובעליהם. דאצ`ה היא מכונית סבירה ונכנסת למקומות שאליהם אצלנו מגיעים רק ג`יפים (למשל הדאצ`ה `שלנו` עלתה למערת הקרח באפוסן וגם ראיתי חמש דאצ`ות ליד קאבאנה באבלה על ההר השני בגובהו ברומניה).

9. הנהגים הרומנים אינם מטורפים כמו הישראלים והם יודעים מצויין מתי מותר לנהוג יותר חופשי, יש ראדארים בכל חור ובכל שעה וראיתי הרבה מכוניות שנלכדו. אז הזהרו שם משנה זהירות והקפידו לנסוע על פי הוראות התמרורים המעצבנות. אפשר לנהוג לבד ולא הכרחי לדעת רומנית. לסיכום: אני מצטרף לדעת המעטים שטיול כזה אינו נכון ואינו יעיל. כדאי לבוא לרומניה מספר פעמים ולהתמקד באותו אזור, בכדי להימנע משעות מכונית רבות ומתישות, ולנוע רגלית או באופני הרים ביערות המדהימים ביופיים המצויים בכל מקום.

10. מטרת הטיול:- במקרה שלנו הוגדרה המטרה הראשונית לאיזור הקרפטים הצפוניים בגבול אוקראינה (בוקובינה, מרמורש). הרצון שלנו להגיע לסוף העולם נולד מתוך סיפורי חותנתי על יפי ההרים, הנהרות, עגלות החציר העמוסות, השיקשס בחולצות הרקומות, האנשים בתלבושות החג ברחובות בימי ראשון וחג. ירידים, וחתונות צבעוניות, יי``ש, יין ואוכל. את הכל מצאנו שם, זה היה שיאו של הטיול לעולם שתוך זמן קצר ייעלם על ידי התיירות הגואה, הקידמה והיורו. טיילנו אל נוף מולדתם של ההורים, האוכל של הבית, שמעט ממנו מצאנו, כי נעלם משם ביחד עם היהודים. כמובן שמצאנו גם מנזרים חדשים ועתיקים, כנסיות עץ, הכנסת אורחים, מנהגים מיוחדים למקומות שכלל לא תפסו מקום בזיכרונות של ההורים מתחילת המאה הקודמת. אז סעו לשם ומהר!

11. כספים כדאי להחליף אצל החלפנים בערים הגדולות, בשער הגבוה ביותר שניתן רק הקפידו שיהיה כתוב שזה ללא עמלות!- לפעמים כתוב שער גבוה אך כאשר פורטים מקבלים שער נמוך יותר- מתברר שכתוב באותיות מאד קטנות שרק אם פורטים מעל 500$ מקבלים את השער הגבוה !!!

12. מחיר הדלק משתנה בהתאם המרחק מבוקרשט. ככל שמתרחקים מהעיר הדלק זול יותר.

13. השכרת רכב - חובה לרכוש את ביטוח החזר ההשתתפות העצמית בכל מקרה כבר בארץ ! בדיקת הרכב בקבלה חייבת להיות יסודית, אפילו רצוי לצלם פגיעות.

14. רומניה- ארץ מקסימה- יערות, נחלים ונהרות שופעים בכל פינה, הרים עם רכבלים ושלוגיות, דובים אמיתיים, מערות קרח, מערות נטיפים, כפרים שנראים כמו בימי העליות הראשונות, ונוף אנושי של ימי בראשית.

15. יש מעט מאוד סופרמרקטים ברומניה ובוודאי שלא בכפרים- את הארוחות אוכלים בדרך כלל במהלך הטיולים- על ההרים, ליד הנהרות, ביערות, לדחוף לתוך התיק את מה שאתם אוהבים. שתי רשתות גדרלות- מטרו- עושים טובה שנותנים לקנות- לבוא עם דרכון. סלגרוס- רשת יותר ידידותית מבחר גדול ויפה של מוצרים. לבוא עם דרכון.

16. ביגוד- להביא בגדים חמים וקרים- ישנם ימים שניתן ללכת בקצר, ישנם ימים שבהם צריך ארוך- יש צורך במעילי פליז (בעיקר בטיולי ההרים). להביא מגבות (המגבות שלהם על הפנים...) ובגדי ים.

17. מים לשתייה- אין שום בעייה לשתות מים רגילים ברומניה.

18. ארמון פלש , וטירת בראן ומוזאונים – הארמון אשר בסיניה, סגור בימי שני ושלישי לניקוי הרהיטים טירת בראן סגורה ביום ראשון. רוב המוזיאונים סגורים בימי שני. אתרי ספא סגורים בשבת, ראשון ושני, ובשאר ימי השבוע פתוחים מ09:00 ועד 15:00.

חזרה למעלה<<


מתכוני קבבים רומניים - Mititei /ROMANIAN Mici

קבב הרומני הוא מאכל מאד מסורתי. המיטיטיי או המיצי עשויים מבשר בקר או חזיר , או מתערובת שווה של 1/3 בשר בקר טחון, 1/3 בשר כבש טחון 1/3 חזיר טחון, בתוספת שום פילפל וסודה לשתיה . לעתים מוסיפים פפריקה .
קציצות אלה מוגשות בדרך כלל עם מטבל שום כתוש או בתוספת חרדל.

Mici Romanesti
Ingrediente:
1 kg carne de vaca de la ceafa, coada sau pulpa, 250 g grasime (seu) de porc, 2 felii piine alba, 2-3 catei usturoi, enibahar, chimen, piper (o lingurita de fiecare), o jumatate lingurita bicarbonat de sodiu

Preparare
Se taie cuburi carnea si se curata de piele grasimea. Se trec impreuna de doua ori prin masina de tocat carne. Se adauga miezul de piine inmuiat in prealabil in apa si stors bine. Se adauga usturoiul sfarimat sau facut mujdei, mirodeniile, bicarbonatul. Se amesteca bine pina cind se obtine o pasta omogena. Se prepara micii, cu miinile bine udate in apa. Se prajesc la foc potrivit, intorcindu-se de citeva ori, sa nu ramina in mijloc cruzi. Se servesc imediat, pusi intr-un vas cald, sa nu se sleiasca. Se pot servi ca atare, cu mustar si piine sau cu garnitura.

חזרה למעלה<<

מתכון לקבב רומני קלאסי עם מטבל שום
המרכיבים (ל-4-5 סועדים):

1 ק"ג בשר בקר טחון (תערובת של פלדה ושפונדרה יכולות להיות מצויינות)
7-8 שיני שום כתושות 1/2 כפית פלפל שחור 1 כפית מלח 2 כפיות אבקת סודה לשתייה
מומסות בחצי כוס מים פושרים
רוטב שום:
200 גרם שום טרי כתוש 1 כף שמן 1/2 כפית מלח 1 פלפל חריף קצוץ 1/2 כוס מי סודה

אופן ההכנה:
1. מערבבים היטב את הבשר הטחון עם שאר המרכיבים למעט תמיסת הסודה לשתייה. טועמים ומתקנים תיבול.
2. יוצקים בהדרגה את תמיסת הסודה תוך כדי ערבוב. מכסים את הכלי ומעבירים את הבשר למקרר למשך לילה שלם.
3. לאחר שהתערובת נחה במשך הלילה לשים אותה היטב ויוצרים קבבים.
4. צולים את הקבב על גריל בחום הנמוך ביותר, תוך סיבוב מתמיד, עד שהוא צלוי היטב מכל צידיו.
5. רוטב שום: מערבבים את כל המרכיבים יחד. טועמים ומתקנים תיבול.

חזרה למעלה<<

Romanian - Mititei (Mitch) from the Petrescu Family

Ingredients

5 Garlic cloves , peeled
0.25 cups Water
1 lb Ground beef
2/3 lb Coarsely ground pork
1 teaspoon Baking soda
0.5 teaspoon Dried thyme, whole
0.5 teaspoon Dried basil
Salt and Black pepper to taste, People often like .5 teaspoons of each
0.5 cups Beef broth

Preparation:

1. Make a paste of the garlic and water.
2. Mix the everything except the beef stock together in a large bowl.
3. Then add Beef Stock and mix well.
4. Oil a large flat conatiner to put the sausages in.
5. Wet hands in cold water to prevent the mixture from sticking to them.
6. Form the sausage/mititei into cylindrical sausage shapes using 1/3 cup of the mixture to make each sausage about 4 inches long.
7. Put sausages next to each other in a container and cover.
8. Refrigerate overnight. If you are in a hurry you can try refrigerate for four hours but overnight is best.


חזרה למעלה<<